De nachtwacht

Een levensgrote replica

Heeft u ook weleens De Nachtwacht willen aanraken en bijna in het schilderij zelf willen staan? Dan is dit uw kans! In onze brasserie hangt een levensgrote replica van dit bekende kunstwerk van Rembrandt van Rijn.

Wist u dat:

• De naam van het schilderij wat bekend staat als De Nachtwacht, niet de echte naam is? Officieel heet het ‘De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’.

• Het schilderij door de donkere kleur de bijnaam “De Nachtwacht” kreeg? Pas nadat het schilderij in de jaren veertig werd schoongemaakt en er een laag vernis werd verwijdert die door de jaren heen donker was gekleurd, ontdekte men dat de scène overdag in plaats van ’s nachts had plaatsgevonden.

• Het schilderij vroeger nog groter was? Tijdens een verhuizing in 1715 is er aan drie kanten een stuk afgehaald omdat het kunstwerk te groot was voor de muur waaraan het kwam te hangen.

• Rembrandt van Rijn zichzelf ook op het doek heeft gezet? Links van het midden heeft hij een deel van zijn eigen gezicht geschilderd. Goed kijken: tussen de man met de hoed en de man met de helm.*

Neem contact op